BAKTERIER PÅ KONTORET
Visste du att det finns lika mycket bakterier på ett vanligt kontor som det finns på en toalett eller på ett passagerarplan?
Nedan listar vi de 8 smutsigaste föremålen på arbetsplatsen.
Vattenmaskinen
Vattenmaskinen är en av de mest bakterie fyllda kranarna på en arbetsplats. Här finns cirka 27 miljoner bakterier per kvadrattum.
Kaffeautomaten
Kaffeautomaten och kontorskylen är båda två bovar i att sprida massor av bakterier på kontor runt om i landet. Displayen på kaffemaskinen torkas av väldigt sällan och därför är den oftast full med hudbakterier som kan sprida både förkylnings- och influensavirus. Kylen rensas inte heller speciellt ofta vilket gör att gamla matlådor och mjölkförpackningar som gått ut står och samlar bakterier. Därför ska man försöka rensa ut kylen varannan dag för att undvika dessa onödiga bakterier.
Mikrovågsugnen
På stora företag används mikrovågsugnen upp till 30 gånger om dagen, vilket betyder att miljön inne i mikron värms upp ca 30 gånger dagligen. Vilket i sin tur blir ett paradis för bakterier att växa i.
Toaletten
När man spolar med öppet lock sprids hela en miljon bakterier, dessa bakterierna kan färdas upp till 6 meter från toaletten. Handfat och tvålpump är oftast närmre toaletten än 6 meter vilket resulterar i att bakterierna från toaletten gärna fastnar på just tvålpumpen, handfatet och dörrhandtaget.
Skrivbordet
Ditt kontorsskrivbord håller i snitt 10 miljoner bakterier, vilket nog är mycket mer än du hade kunnat ana och många fler än på toaletten. Tänk på att torka av skrivbordet och ofta och speciellt de skrivbord där flera personer vistas dagligen.
Tangentbordet
Tangentbord och datormus är oftast det smutsigaste på hela arbetsplatsen. Ditt tangentbord har i snitt 3 295 bakterier per kvadrattum och datormusen har 1 676 bakterier per kvadrattum.
Portföljen
Vi ställer den på golvet, på bussen eller tåget och hos kunden. Jag pratar om portföljen. Sedan ställer vi den på skrivbordet när vi kommer till kontoret, vilket gör att bakterier sprids.
Bilen
Tjänstebilen är också en guldgruva för bakterier, speciellt om flera av personalen delar samma bil. Då är det extra viktigt att med jämna mellanrum rengöra ytor så som ratten, växelspaken och instrumentbrädan för att slippa att bakterier sprids mellan din personal.
HÖSTENS VANLIGASTE SJUKDOMAR
Varför blir många sjuka på hösten?
När vi åter går till skolan och jobbet efter sommarens ledigheter blir väldigt många sjuka. Många tror att man blir sjuk på hösten pga kylan, men den största anledningen är att vi stänger in oss. Vilket leder till minskat luftutbud samt att vi lever närmre varandra och de flesta förkylningar sprider sig genom luften. En stor smittkälla är att ta på saker eller varandra i hand och sedan petar sig i munnen eller ögonen. Därför är det super viktigt att tvätta sig noga om händerna för att minimera risken att bli smittad. Det kan också bero på att man träffar många nya människor med andra virus under sommaren och semestern. Sedan blommar dessa olika virus ut i början av hösten när vi vistas mer inomhus.
Vikten av vila
För att förebygga att bli sjuk bör du sova ordentligt, äta bra samt röra på dig. Detta för att stimulera ditt allmänna välbefinnande och gör att du blir mer motståndskraftig mot sjukdomar. Med enkla medel går det alltså att minska risken att bli sjuk i höst.
Om du däremot skulle känna att du håller på att bli sjuk är det viktigt att varva ner och vila, då det ökar chansen att infektionen går över.
Nedan listar vi några av de vanligaste sjukdomarna som blommar ut under hösten.
Den klassiska förkylningen
Den klassiska förkylningen ger mer än ofta luftvägsbesvär i form av hosta, täppt näsa samt ont i halsen. Förkylningsrelaterade sjukdomar kan ibland övergå till bihåleinflammation, halsfluss eller andra vanliga effekter. Om du skulle bli förkyld är det viktigt att vila och ta det lugnt för att kunna återhämta sig så snabbt som möjligt.
Svinkoppor, vattkoppor och höstblåsor
Om du tror att du drabbats av någon ovanstående sjukdom ska du söka läkarvård för att få rätt bedömning av vilken sort du har, då svinkoppor orsakas av bakterier medan man får vattkoppor av virus. Då kan läkaren hjälpa dig med den rätta och bästa behandlingen.
Löss
Man kopplar ofta löss till barn och skolstart. Det har och göra med att man varit utomhus mer under sommaren och sedan i början av hösten buntas ihop i skolklasser. Då spenderar barnen mycket tid inomhus vilket gör att lössen sprids lätt.
Eksem
Många får eksem när vädret börjar bli kallare och luften börjar bli torrare. Får du torra händer eller eksem under den fuktfria hösten och vintern är det viktigt att regelbundet smörja med en bra fuktgivande kräm.
TVÄTTA HÄNDERNA
Att tvätta händerna korrekt är viktigt för att inte sprida smittsamma bakterier till andra. Extra viktigt är det att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du äter eller lagar mat.
-
Börja med att skölja händerna noggrant
-
Använd ordentligt med tvål och arbeta upp ett löder i cirka 30 sekunder. Se till att båda händerna är täckta med löddret. Glöm inte mellan fingrar, tummar samt på ovansidan av dina händer.
-
Skölj sedan av och torka händerna noga. Helst med en egen handduk eller engångsservetter för att minska sprida smitta.
HANDDESIFINCERING
Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta virus. Det är ett utmärkt komplement efter att du tvättat händerna eller om du inte har tillgång till att tvätta händerna med tvål och vatten. Tvättar du händerna ofta på din arbetsplats är det också bra att sprita händerna ibland istället för att tvätta med tvål eller vatten. Skulle du däremot vara torr om händerna är det viktigt att smörja in dem med handkräm.
-
Kupa handen och fyll den med handsprit.
-
Gnid in handspriten noggrant över hela handen, tummarna och under runt naglarna. Gnid tills händerna är helt torra.